onsdag, december 07, 2005

Ozonhål stängs


De senaste datormodelleringarna beräknar att ozonhålen över polerna kommer att återgå till det tillstånd de hade 1980 inom överskådlig tid.

Ozonet över Arktis beräknas vara tillbaka 2040. Det motsvarande hålet över Antarktis kommer att vara tillbaka kring 2050.

Allt är inte på väg åt helvete, även om vissa vill hävda så.

Bild från ESA

2 Comments:

At 10:23, Anonymous Anonym said...

Det låter ju bra!

 
At 04:41, Anonymous Anonym said...

Vad händer under tiden om vi har en period av ovanligt hög solaktivitet vilket vi kommer att ha 2011-2012 som sammanfaller med ett ovanligt stort ozon hål.
Solvinden som kommer att uppträda 2011-2012 har förutsättningar att bli väldigt kraftig.
Den kan komma att slå ut flera sateliter med konsekvenser för navigation och mobil kommunikation.
Det är intressant att veta att solvinden hittar sin väg ut från solen genom hål i solens poler. Om solvinden hittar sin väg in i jordens atmosfär genom ozon hålen och vi samtidigt har en hög halt av metangas i atmosfären vad händer då?
Är det då risk at vårt syre antändes och allt liv upphör på grund av syrebrist?
Vår planet har väldigt små tolleranser för liv i ett kosmiskt perspektiv. Om dessa tolleranser påverkas negativt utifrån samtidigt som människan påverkar dessa gränsvärden innifrån kan balansen rubbas på ett dramatiskt sätt.
Vet vi igentligen vad vi håller på med?
Våra politiker som har ansvaret att vidtaga nödvändiga åtgärder vet det inte.
Våran industri har endast korta ekonomiska motiv och vet inte heller.
Våra forskare slåss om orsakerna.




Magnetic field lines in the solar corona. The solar wind escapes primarily through coronal holes (see ozone holes), which are found predominantly near the Sun's poles.

Ett ozonhål är ett hål som uppstår i ozonlagret i jordens atmosfär. Hålet, är en förtunning av ozonskiktet (underskott av gasen ozon)
beroende av att mängden ozon reduceras kraftig till följd av den höga halten klor som i sin tur orsakas av utsläpp av freoner (CFC).

Konsekvens är att det mesta av den farliga ultravioletta strålning (270–315 nm) som ozonskiktet brukar stoppa i atmosfären når ned i biosfären, där den förhöjda halten kan orsaka bland annat hudcancer, reduktion av planktonpopulationen i haven och skador på växter.


Earthling

 

Skicka en kommentar

<< Home