söndag, januari 29, 2006

Filmfestival 1

Var och såg min första film på Göteborg Film Festival igår. Filmen som jag såg var Beowulf & Grendel av den isländske regissören Sturla Gunnarsson.
Filmen bygger på Beowulfeposet och utspelar sig i vikingatids-Daneland, även om omgivningarna är omisskännligt isländska. Filmens handling kretsar kring hämd och hur den hanteras. Filmen startar med att Kung Hrothgar, väl spelad av Stellan Skarsgård, dödar Grendels far. Sedan hoppar handlingen fram ett antal år till när Grendel har växt upp och börjar hämnas sin far.
Från Götaland hämtas då hjälten Beowulf, spelad av Gerard Butler, för att hjälpa Kung Hrothgar som är ansatt av trollet Grendel.
Det är kring karaktären Beowulf som jag har kritik. Speciellt då hur han framställs under filmens första halva. Jag ser honom då som en rätt platt figur som mest verkar hjälta omkring mer eller mindre planlöst med sitt gäng och jag tycker att karaktären saknar en del djup för att vara en central figur i filmen. Beowulf tillsammans med andra saker leder till ett ganska kasst betyg fram till halvvägs i filmen. Min kamrat som var med och såg filmen ville ett tag hålla den jämt med Christopher Lamberts Beowulf från 1999, och det är sannerligen inget gott omdöme.
Filmen tar sig allt eftersom och avslutar ganska starkt. Beowulf växer i samspelt med Grendel och det är väl bra med karaktärsutveckling i filmen, men det fanns bara en väg att gå med den starten.
De har lyckats väl med att framställa Grendel som ett stort troll. Ingvar Eggert Sigurdsson som spelar Grendel var med vid frågosessionen efter filmen och han är ingen storväxt man. Möjligtvis kan man ha lite kritik mot att muskeldräkten som han hade på sig såg lite plastig ut, men det kan mycket väl ha ursprung i en lite begränsad budget. Hans skådespel fanns det inte så mycket att kritisera och Grendel är trovärdig och spelas med djup.

Den starka avslutningen hjälper upp omdömet och filmen kommer med den upp till godkänt. Med en starkare första tredjedel/halva så hade det kunnat bli betydligt bättre. Pluss till Stellan och Ingvar.