lördag, januari 14, 2006

Köttfärssås

zappa ville ha ett köttfärssåsrecept, så här kommer en variant som jag brukar göra.

Grunden i varje god köttfärssås är tomatsåsen. Med denna som bas så kan man variera en hel del fritt vidare.

1 rejäl lök
2 burkar tomater (krossade, hela, passerade, körsbär. välj själv)
2-3 klyftor vitlök
olivolja
timjan, oregano, basilika
salt, peppar
tomatpuré

Fräs på lök och vitlök (hackade/pressad efter smak) i lite olivolja i en kastrull tillsammans med kryddor. Precis när löken börjar ta lite färg så läggs tomaterna (burk och puré) i och allt får koka ihop så länge man orkar och har tid. Man kan direkt gå vidare till att steka på köttfärs och annat. Men man kan gärna låta tomatsåsen koka i en halvtimma eller mer. Lite socker kan man även ha i för att balansera tomaterna. En köttbuljongtärning är inte fel att ha med.

För att få köttfärssås i slutändan så är det dags att steka på köttfärs och annat.
Mitt egna standardrecept innehåller:

400 g nötfärs (blandfärs funkar också bra, om inte bättre)
champinioner (burk eller färska)
1 paprika

Köttfärsen steks och fördelas i mindre bitar, kryddas med salt & peppar. Häll i den stekta köttfärsen i tomatsåsen.
Om champinionerna är färska så skivar jag dem och börjar med att steka dem i en torr panna. När de fått ur sig lite vätska efter en stund så lägger jag i lite smör i pannan och de får steka i detta. När champinionerna börjar bli klara så får den skurna paprikan steka med innan de läggs i tomatsåsen.
Såsen får koka en lite stund och är sedan klar. Smaka av med kryddor.
För den som gillar vitlök så kan man pressa i en vitlöksklyfta och röra om, precis när såsen är klar att servera.

Receptet går naturligtvis att variera på en mängd sätt. Tips på vad man kan ha i för extra smak är: Ajvar relish, Worcestershiresås, japansk soja eller rökt paprikapulver. Kanske inte allt på en gång, men för variera smaken lite.

Jag gillar denna varianten, hoppas att den smakar om någon skulle få för sig att följa detta recept.

11 Comments:

At 17:57, Blogger zappa said...

Tack!

 
At 22:52, Blogger Ola said...

Nu väntar vi bara på receptet på köttfärslimpan med ansjovis...

 
At 23:05, Blogger Kent Brockman said...

ola: du skulle bara förstöra allt genom att slänga på ketchup

 
At 23:07, Blogger Ola said...

Ketchup... En vinterträdgård för tomater.

 
At 23:11, Blogger Kent Brockman said...

Var sak har sin plats, bara inte så ofta.

 
At 23:18, Blogger Ola said...

Ketchup passar till det mesta. Utom cornflakes och glass. Då jag utgår från att du inte har varken eller i din köttfärslimpa, så funkar det alltså med ketchup.

Om det är Heinz. Annars äter jag utan.

 
At 23:19, Blogger Kent Brockman said...

Om man bara gör en vanlig köttfärslimpa så passar det nog med ketchup...mer tveksamt när man blandar i ansjovis dock.

 
At 23:28, Blogger Ola said...

Har ju, strängt taget, inte bett om att få ansjovis i köttfärslimpan. Ketchup passar dåligt till fisk också - fast det finns ju tomatsill?!?

 
At 23:30, Blogger Kent Brockman said...

"Nu väntar vi bara på receptet på köttfärslimpan med ansjovis..."

 
At 16:23, Blogger [cmh] said...

Receptet på spaghetti och sill släpper du inte, va?

 
At 16:33, Blogger Kent Brockman said...

Det var så jävla äckligt att det tänker jag aldrig lämna ut. Men jag tappade snabbt aptiten, så det var ju positivt för den då väldigt fattige studenten.

 

Skicka en kommentar

<< Home