torsdag, februari 02, 2006

Filmfestival 4


Efter ett par dokumentärer så blev det återigen en spelfilm. Denna gång en norsk gangsterfilm som heter Izzat. Det blir den tredje norska filmen. Senare blir det två danska filmer som avslutning coh inga svenska filmer för mig på hela festivalen. Mest för att jag tycker att i stort sett all svensk film är pretentiös skit. Men åter till kvällens film.
Till en viss del så liknar Izzat Maffiabröder (Goodfellas), Martin Scorseses lysande film, i det att man får följa kamrater från unga år och se hur de kommer in i gangstervärlden och får följa dem under ett antal år från tidigt 80-tal och till mitten av 90-talet. Denna gång tre pakistanska kamrater i Oslo istället för tre italienska i Brooklyn i New York.
Gängledaren Saddiq ser att han kan ha användning för de tre kompisarna och de blir upptagna i gänget och blir Saddiqs hantlangare. De blir allt mer insyltade och belönade ju mer tiden går och brottsligheten blir allt grövre.
Kanske finns det lite att invända på skådespeleriet i filmen, vissa av birollerna är lite svaga. Huvudrollsinehavaren Emil Marwa funkar bra som Wasim.

Filmen är välgjord och har en vettig struktur. Intensiteten i actionscenerna funkar och man bryr sig verkligen om Wasim. Skall bli intressant att se vad regissören, Ulrik Imtiaz Rolfsen, kommer att göra framöver. Han sa under utfrågningen efter filmen att målet med den var att göra en underhållande film, och jag tycker att han lyckats.
Filmen visas imorgon fredag och på lördag på festivalen och det finns kvar hyffsat med biljetter. Min rekommendation är att ni springer och köper biljetter om ni, som jag, gillar gangsterfilmer.

Bilden är från utfrågningen efter filmen med Emil längst till vänster och Ulrik bredvid honom.