onsdag, januari 31, 2007

Filmfestival 6 (2007)

En dags vila mitt i festivalen för att ge mig själv ett andningshål innan sista halvan drar igång. Börjar bli lite veckovill av att gå och se film varenda dag och allt är upphängt på vilket filmvisningsnummer som gäller härnäst, t o m filmnamnen försvinner.

Onsdagens film blev den danska filmen How to get rid of others. En becksvart och satirisk science-fiction-film, eller man kan nog snarare beskriva den som social-fiction.
Ca 50 år in i framtiden så har det på något sätt tagits ett beslut om att 20% av den danska befolkningen skall avrättas. Den del som man avser att avrätta är den som ligger samhället störst till last och står för 60% av samhällskostnaderna utan att själv ge speciellt stort bidrag tillbaka.
Vi får följa hur en grupp personer plockas in av militära styrkor för att utredas om huruvida de har gjort något för samhället. Om man uppfyller ett par av sju uppställda krav så ligger man risigt till och är då tvungen att kunna visa på att man är nyttig.

Synd att regissören inte var närvarande för frågor. Hade varit kul att få höra om möjliga kopplingar till de senaste årens danska politik.