torsdag, februari 23, 2006

Mer serier


Jag har tidigare skrivit en väldigt kort bit om Lone Wolf & cub. Ville läsa lite fler serier i samma stil och hittade först Samurai Executioner. En serie av samma män som gjorde Lone Wolf & cub, Kazuo Koike och Goseki Kojima. Samurai Executioner liknar Lone Wolf & cub en hel del. Den utspelar sig ett par år innan Lone Wolf-serien och handlar om den ronin som innehar det ämbete, som shoguns testare av svärd, som Itto Ogami (Lone Wolf) kommer att ha senare, ett ämbete som Asaemon ärver efter sin far. Rent av är det Itto som kommer att ersätta Asaemon vad det lider.
Med samma författare och tecknare så liknar serierna varandra en hel del. Vad jag läst så skall serien vara väl eftersökt och det som beskrivs i den skall någorlunda väl beskriva hur det var i det feodla Japan, även om svärdskonsten i verkligheten inte kommer upp i klassen som den har i serien. En klart godkänd serie.

Nästa serie är Lady Snowblood. Det är en serie som utspelar sig lite senare än de två andra serierna som jag skrivit om. Tiden är sent 1800-tal och handlar om en flicka/kvinna som är född i hämdens tecken. Hennes mor sattes oskyldig i fängelse och hon såg till att bli gravid med Yuki, som serien handlar om, så att hon skulle lämna efter sig någon som kunde hämnas på de fyra personer som låg bakom att hon åkt i fängelse. Serien är skriven av Kazuo Koike, som skrev Samurai Executioner och Lone Wolf & cub, och tecknad av Kazuo Kamimura. Med annan tecknare så ser det lite annorlunda, men storyn är av liknande karaktär. Serien innehåller en hel del snusk, inget fel i sig, men det är nästan lite väl mycket och det känns inte alltid så motiverat. Kanske är det något som förklaras senare, har bara kommit till andra volymen än så länge. Klart läsvärd serie även denna.